Kansalaiset, medborgare

Kulunut 2006 vuosi on ollut varsin kiintoisa ja sisältänyt huimia ponnistuksia niin yksilön kuin kansakunnan tasolla. Kuitenkin olemme onnistuneet niissä varsin hyvin ja on aika taputtaa itseämme selkään.

Olemme olleet toisen kerran Euroopan unionin puheenjohtajamaa ja lukuunottamatta ylittynyttä budjettia ja liioiteltuja turvatoimenpiteitä täytimme pikkuiselle jäsenvaltiollemme asetetut toiveet. Onneksi suuri ja mahtava Saksan liittotasavalta ottaa huostaansa Turkin problematiikan ja perustuslain pykäläkriisin.

Samoin olemme juhlistaneet kansalaisvaikuttamisen 100 juhlavuotta ja SMASH-Asemin ja itsenäisyyspäivän mielenilmauksien esimerkkit osoittavat edelleen kuinka myötämielisesti Suomi suhtautuu kansalaisvapauksiin. Kuitenkin juhlavuosi salli varsinaiset pippalot eduskunnalle – niin komiat että jopa tarkastusvirasto haluaa tutkia niiden papereita uudestaan.

Koulutusmaailmassamme on tapahtunut pieniä muutoksia niin ainereaalin kuin äidinkielen ylioppilaskokeen kautta. Samaan aikaan opiskelijoiden toimeentulon tasoa tarkistettiin parlamentaarisessa vastuunalaisuudessa. On syytä huomata, että vain Suomen loistava koulutusjärjestelmä pystyy luomaan luovia kykyjä – kuten Mr. Lordi – jotka ylläpitävät kansakuntaamme globaalisaation puristuksessa.

Valitettavasti en voi omaa tilinpäätöstäni vuodesta 2006 vielä antaa muutaman puuttuvan tenttituloksen takia. Kuitenkin on syytä olettaa, että olen saavuttanut itselleni asettamani tavoitteet kohtuullisesti.

Toverit, камрады

Kuitenkaan ei ole aikaa jäädä laakereille lepäämään. Maallamme on ensi vuonna suuria haasteita edessä… Tarvitsemme lupaavia diplomi-insinöörin alkuja, filosofian ylioppilaita ja myös muutamia humanoideja.

Tulevana vuonna 2007 meidän on aika valita itselle uusi 200 hengen delegaatio edustamaan arvojamme ja toteuttamaan visiotamme. Maallamme on samoin suuri kunnia majoittaa eurooppalaista kulttuuritapahtumaa ja samaan aikaan esitellä loistavaa suomalaista keittiötä vieraillemme. Myös kansainväliset pulmat, kuten ilmaston muutos – vaikuttavat elämäämme. Saatamme joutua tottumaan mustiin jouluihin tulevaisuudessa.

Lopettakaamme hetkeksi kukkahattuilu ja lasketaan jalat maanpinnalle: Suurimmalla osalla blogin lukioista on velvollisuuksia kansaneläkelaitosta kohtaan. Ne joilla niitä ei ole – kyllä teidänkin jotain tulee saada aikaan – esimerkiksi tämä saattaa olla edessänne.

Siispä uskon, että jokaisen tulisi nyt uutena vuonna katsoa itseensä ja miettiä mitä aikoo tulevan vuoden aikana saavuttaa. Itse lupaan näin julkisesti, häpeärangaistuksen uhalla, harjoitella yhden uuden ohjelmointikielen hallinnan muiden opintojeni ohessa. Kuten blogin lukijat ovat varmasti huomanneet, olen puhunut blogissa runsaasti monitieteellisyyden puolesta.

Toivon humanoidin esimerkin rohkaisevan kaikkia niitä, jotka vielä ovat epävarmoja ja lopetan Gene Roddenberryä mukaillen:

Our five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

Leave a Reply