Englannin kurssilta opittua

Aloitin maanantaina englannin kurssin ja yhden tunnin aikana opin, tai ehkä paremminkin tiedostin tai huomioin jälleen kerran, enemmän tieteellisestä kirjoittamisesta kuin muilla kursseilla koko tiedekunnassa.

Tai oikeastaan siitä kuinka kaikki kirjoittaminen on tietyllä tavalla poliittista (kunhan politiikalle otetaan tarpeeksi laaja määritelmä): tieteenaloilla on omat tuulimyllynsä jota vastaan on vaikeaa ellei jopa mahdotonta taistella. Oikeastaan voisin jopa allekirjoittaa että tiede on mielipiteitä — jotka esitetään vaan tietyllä tavalla ja joita perustellaan tiettyjen konventioiden kautta. Tästä ehkä myöhemmin joitain ajatuksia myös.

Oikeastaan mieleeni palasikin varsin nopeasti peruskoulun muistot jossa kaikki keskeiset kieliopin käsitteet opetettiin ensiksi saksan tunnilla, tämän jälkeen englannin tunnilla ja viimeiseksi äidinkielen opettaja tahtoikin puhua genetiivistä…

Mutta puhuin tästä toverini humanistin ja toverini teekkarin kanssa saunassa. Valittelimme humanistin sitä kuinka joskus tenteissä on vaikeaa vastata kun meillä on erilainen tausta, luonnontieteellis-matemaattisempi, kuin suurimmalla osalla opiskelijoista. Näistä käsityksistä ja ajatuksista poisoppiminen onkin sitten vaikeampaa, muttei toivottavasti mahdotonta.

Leave a Reply