Kesäkuulumisia

Taas loppui lukuvuosi ja opintopisteitä tuli jälleen, mutta edessä on vielä paljon töitä edessä, jopa näin kesällä. Kuusi opintopistettä yhdellä kurssilla pitäisi saavuttaa ja jos oikein hyvin menee niin jopa vähän kieliopintoja ja matematiikkaa. Mutta, otetaan rauhallisesti kesän alkuun.

Politiikan tutkijat ovat puhuneet paljon vaalirahoista ja legitimiteettikriisistä. Mutta, muuttuukohan mikään vaikkakin media onkin aiheesta kohunnut paljon. Epäilen, mutta nyt puhdistettiin hiukan ilmaa.

Uutisissa on tapahtunut paljon muutakin, mistä tärkeimpänä asiana nostan esille valmennuskurssit. Blogissa on ollut paljon tyttö-metaforia ja muutama poika-metaforakin ja mieitn että nyt olisin voinut puhua maksullisista tytöistä — mutta taisin luvata vähentää ainakin hetkeksi kyseisiä ajatuksia. Eli koitan muotoila joitakin ajatuksia nyt ihan auki.

Uskon ja toivon että yliopistolle pääseminen ei olisi kiinni vain siitä keillä on varaa. Toivon että yliopistossa lahjakkaimmat opiskelijat tulisivat entistä paremmiksi hyvässä ohjauksessa. Tämä ei ole kiinni siinä kuka hallitsee parhaiten vastaustekniikan ja nähnyt parhaimmat kokoonpanoesitykset pääsykoekirjan sisällöstä. Yliopisto on ilmaissut että valmennuskurssit eivät ole osa yliopiston aatemaailmaa, mutta olisiko aika selvittää kuinka valmennuskursseille osallistuminen vaikuttaa sisäänpääsyyn.

Toisaalta, kuten eräs yritys toteaa: eriarvoistumista tulee useista tekijöistä. Oma (aikuis)lukiotaustani varmasti on useimpien mielestä epätasoarvoistava; muistampas kerran kuinka kerran kysyttiin osallistummeko normaaleihin pitkän matematiikan kirjoituksiin. Toisaalta toiset lukiot tarjovat molekyylibiologiaa, erikoiskursseja historiassa tai vaikka sitten taideopetusta. Kun lukiot erikoistuvat niin voiko niitä hyvällä maullakaan kutsua yleissivistäviksi kouluiksi.

Ehkä kysymys onkin loppujen lopuksi koko pääsykoejärjestelmän toimivuudesta. Onko järjestelmässä joka johtaa välivuosiin ja turhiin opiskeluvuosiin “väärissä” tiedekunnissa vieläkin sellainen jota haluamme käyttää? Saksalainen malli taisi olla että kaikki opiskelijat pääsevät opiskelemaan, mutta keväisin katsotaan että onko opinnoissa edetty.

One Response to “Kesäkuulumisia”

  1. Suviko Says:

    Uskalsit tarttua hankalaan aiheeseen. Hienoa. Mua edelleen mietityttä miksi meidän lipastossa on niin helppoa päästä lukemaan välivuosiksi vääriä asioita Matluun. Pitäisi joskus asiaa selvittää ja kirjoittaa Ylkkäriin vaikka juttu aiheesta. Pääsykokeiden vaikutuksesta valintoihin on anekdotaalista evidenssiä – esim. että oikikseen pääsee vuosittain 1 tai 0 ihmistä ilman pääsykoetta. Jotakin tarttis ehkä kokeelle tehrä…

    Ja siisti kuva leiskassa – joku kaveri väkertänyt?

    (P.S. Ekassa lauseessa kaks ehkää.)

Leave a Reply