Kiltti tyttö

Mistä on pienet tytöt tehty,
mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista kukkasista,
inkivääristä kanelista;
Niistä on pienet tytöt tehty

Traditionaalinen kansanloru osoittaa kuinka sukupuolittunut yhteiskuntamme on. Tytöt mielletään aina kilteiksi, söpöiksi ja ahkeriksi. Tytöt ovat mielestäni nykyisin varsin kovan sosiaalisen paineen alla, joka pyrkii muokkaamaan heitä – kuten kaikkia muita. Tytöille asetetaan julmia oletuksia, kuten eräs ystäväni havainnoi pinkkien aurinkolasiensa läpi.

Tilanne on välillä niin vakava, että sille on annettu lempinimi: kiltin tytön syndrooma. Mutta, millainen on kiltti tyttö? Kiltti tyttö asettaa toisten preferenssit ennen omiaan. Hienoja valtiotieteelliseltä kuulostavia termejä, mutta tarkoitan tilannetta jossa huolehditaan liikaa siitä mitä muut haluavat – eikä omia haluja juurikaan mietitä.

Edelleen, kiltit tytöt pyrkivät miellyttämään kaikkia. Kiltti tyttö mukautuu aina siihen mikä on ympäristön vaatimus. Vielä tarkemmin, kiltti tyttö pyrkii sopeutumaan siihen mitä hän luulee ympäristön vaatimukseksi. Julminta syndroomassa on se, että pyrkii toteuttamaan ympäristön vaateita, vaikkei sellaisia olisi olemassa.

Kiltit tytöt harvemmmin uskaltavat kertoa mitä mieltä he ovat todella jostain. Vastaukset ovat aina söpöjä, kauniita ja kilttejä. Vastaukset eivät kerro mitään tytön todellisesta mielialasta tai -piteestä.

Kiltit tytöt ovat aina ahkeria ja tunnollisia. Vihkot ovat selkeällä kaunokirjoituksella kirjoitettuja. Kotitehtävät ovat palautettu etuajassa ja ovat vähintäänkin erinomaisia. Kiltille tytölle hyvä ei näet riitä. Kiltti tyttö uskoo, että häneltä odotetaan parempaa kuin mitä hän pystyy tekemään. Tämä ikuinen täydellisyyden tavoittelu johtaa välttämättä pahaan oloon.

Kiltti tyttö on hiljainen. Erityisesti kiltti tyttö on hiljainen silloin kun hänen pitäisi sanoa “Ei.” Kiltti tyttö susotuu kaikkeen, vaikkei hänen pitäisi. Kiltti tyttö tekee nakin kuin nakin, riippumatta siitä kuuluuko se hänen reviirille. Hän vain hymyilee, joskus teennäisesti, ja tekee sen.

Kiltti tyttö myös pelkää vihaa, yhtä perustunteistamme. Hän uskoo, että aggressiossa olisi jotain pahaa ja sen takia ei uskalla olla vihainen. Sen sijaan hän menee illalla sänkyyn ja ollessaan aivan yksin, aivan hiljaa: hän nyyhkyttää kunnes nukahtaa.

Olenko kiltti tyttö?

4 Responses to “Kiltti tyttö”

  1. Anonymous Says:

    kirja: Anna-Liisa Valtavaara – Kiltteydestä kipeät

  2. Reena Says:

    Mielenkiintoista. Tuo on ihan minusta. Kaikki yksityiskohtia myöten. Olen nyt 20v ja alan vasta nyt ymmärtää sitä pikkuhiljaa. Maailmaa rupeaa avautumaan. Huomasin tässä että asiat eivät ole täydellisesti vaikka sitä itse yrittää vaikka kuinka olla sellainen. Pettymyksiä tulee. Ja kun ei osaa ilmaista tuneitaan, ei osaa ilmaista pettyneisyyttä. Ei osaa “esittää” pettynyttä. En tiennytkään että se on niin vaikeaa. On vaan opeteltava tunnistamaan omat tarpeet ja tunteet kysymällä itseltään mitä minä tunnen nyt. Kuitenkin tuntuu että mikään ei auta. Ja vielä kun on ainoa laspi perheessä. Kaikki paineet, kaikki tulee päälle. En suosittele kenellekkään.

  3. matnel Says:

    Hienoa että teksti saa noin pohdiskelemaan ja ajattelemaan!

    Epäonnistumista, tai ehkä enemmänkin sitä ettei tavoita liian korkealle asettamiaan tavoitteita, kannattaa harjoitella ja oppia kestämään, koska sellaisiin kuitenkin törmää.

  4. G. Says:

    ite haluaisin ennemmin kiltin ja söpön tytön kuin kauniin ja tyhmän/tuhman

Leave a Reply