Kuusi viikkoa

Yliopistossamme on käytössä periodit, eli opiskelemme kuusi viikkoa ja lepäämme seitsämännen jotta voimme taas opiskella kuusi viikkoa. Kuusi viikkoa on yllättävän lyhyt aika, tentit tulevat aina takaoikelta vastaan ja huomaa ettei osaa mitään.

Tämä periodi tulee olemaan fuksivuoteni viimeinen, seuraavaksi on edessä liuta tenttejä ja kesäloma. Loma on jännä juttu, koska silloin saa opiskela sitä mitä haluaa siten miten haluaa. Itse ajattelin katsoa muutamaa ohjelmointikieltä ja pedagokiikkaa nopeasti. Outoja ovat humanoidin kesähaaveet.

Mutta, ensiksi tulee selvitä ensi viikosta ja jämätenteistä. Vapun jälkeen minun pitäisi osoittaa taitoni SQL-tietokantakielen suhteen ja vähän korkeammalla tasolla ymmärtää miten relaatiotietokannat toimivat. Tämän jälkeen perjantaina minulla on kaksi tuntia aikaa käsitellä Euroopan poliittisia järjestelmiä ja nationalistista aatesuuntaa.

Nyt korostan tuota aikaa, nimittäin kaksi tuntia on varsin vähän kolmen kysymyksen vastaamiseen. 40 minuuttia kysymystä kohti, eli sitä vastausta ei ehdi sanataiteellisesti kovinkaan paljon muokata. Tämä ajanpuute on tyypillistä valtiotieteissä, mutta vielä pitäisi keksiä jokin luova perustelu siihen. Ehkäpä tentaattorit eivät halua lukea hyvin valmisteltua vastausta, jonka potentiaalipituus olisi jopa kolme konseptia. Siispä he lukevat vain noin yhden konseptin pituisen tekstin kysymystä kohti.

Mutta, voisin kommentoida tätä periodijärjestelmää – se kun tekee elämästä varsin raskasta. Kuuden viikon rutistus on aika mehuja syövä, ainakin minulle. Siinä ajassa pitää lukea muutama kirja ja ymmärtää niiden sisin olemus hyvin. Toisaalta tulee myös seurata luentoja, joita ei tunnu olevan riittävästi koska aina jää asioita käsittelemättä. Olisi taas hyvä suorittaa vertailuja muihin yliopistoihin, mutta minulla on kokemusta vain Helsingistä.

Leave a Reply