Ollakko vaiko eikö olla?
Jo muinaiset kreikkalaiset pohtivat minkälaisia ovat hyvät ihmiset ja kannattaako ihmisen olla oikeamielinen – kuten he asian ilmaisivat. Masentavaa kyllä, tämä kysymys – kuten myös pohdinta parhaasta valtiomuodosta – jatkuu edelleen. Otin ensi askeleeni filosofian ihmeelliseen maailmaan lukemalla Platonin Valtion osana Poliittisen ajattelun perusteiden kurssia.
Seuraavana askeleena olisi tehdä noin kahdeksan sivun essee aiheesta. Mallina on kaikille tuttu “erittele ja tulkitse”, jonka pohjalta mietin seuraavaa sisällysluettelorunkoa:
- Johdanto
- Valtiotyypit
- Ihmistyypit
- Ihannevaltio
- Yhteiskuntaluokat
- Filosofi-kuninkaat
- Sotilaat
- Asuisinko itse Valtiossa?
- Taide
- Oikeamielisyys
Lisäksi mietin kahta erillistä harmaalle painettua ajatustenvirran omaista osuutta; toinen käsittelee tasa-arvoa ja toinen sotaa. On oikeasti kiintoisaa huomata, että esimerkiksi tasa-arvoa koskevat kysymykset ovat olleet melko samankaltaisia; Platon käyttää tasa-arvon määritelmänä minun ajatusmaailmaan sopivaa samat oikeudet ja samat velvollisuudet-käsitystä.
Sodasta voisin huomauttaa, että Platon kiinnitti huomiota siihen että tyrannien on pakko sotia pitääkseen kansakunnan yhteisenä. Edelleen nykypäivänä sama käsitys on voimassa (vrt. Paloheimo ja Wiberg: Politiikan teoria) – ja pienenä yhteiskunnallisena huomautuksena todettakoon että ehkä kaksi kiintoisinta sotivaa valtiota tällä hetkellä on Yhdysvallat (Operation Iraqi Freedom) ja Venäjä (Operaatio Tšetšenian vapaus). Oikeastaan, popularisoidaan tätä ja katsotaan hetkeksi aikaa nykyisiä sotia. Nopeasti katsottuna vähässä ovat valtiot joissa toinen sotiva osauoli ei olisi autoratiivinen.
Jos lukija jaksaa lukea Valtion 10 ensimmäistä sivua (kuten kirjan edellinen lukija teki: marginaalimerkinnät päättyvät sivulle 7) hän huomaa että koko teos käsittelee oikeastaan yhtä kysymystä: ollakko vaiko eikö olla oikeamielinen ihminen.
Aristoteles yrittää argumentoida että todella ihmisen kannattaa olla oikeamielinen – mutta mielestäni hän tässä epäonnistuu. En nimittäin pitänyt vakuuttavana viimeisen kirjan selitystä siitä miten väärämieliset tulevat kärsimään enemmän kuin oikeamieliset kuolemassaan. Toisaalta, ehkä kyse on vain lukijan tyhmyydestä – mutta samoin perustelun tueksi luotu valtio on vähintäänkin kiinnostava.
Kyseessä on harvainvalta (aristokratia), joka on varsin hyvä pohja. Nimittäin, demokratia ei oikeasti toimi, kuten esimerkiksi äänestysprosentti meille paljastaa. Harvainvallan hyvä puoli näet on, että silloin todelliset viisaat miehet pääsevät päättämään asioista – eikä nimeltä mainitsemattomat mitään osaamattomat ministerit.
Kuitenkin, Aristoteleen muotoilema aristokratia on vinoutunut, siellä ei vain voisi mielestäni asua. Esimerkiksi sotilasyhteiskuntaluokassa kaikki on yhteistä; mukaanlukien naiset ja lapset. Nyt taas tulee hetki ideoida, mutta jos lukija on tutustunut Utopiaan, se on lähellä sitä mitä its epidän hyvänä.
February 12th, 2007 at 2:32 am
Eikös matala äänestysprosentti juuri kerro, että demokratia oikeasti toimii? Sen kautta syntynyt tilanne on niin mukava, etteivät ihmiset koe pakottavaa tarvetta vaikuttaa siihen.
Olisi mielenkiintoista, toimisiko sotilasluokan malli, jos ihmiset kasvatettaisiin siihen lapsesta lähtien. Voisi olla hiukan terveempi kuin nykymalli.
February 14th, 2007 at 7:06 pm
Hmm… Muistaakseni tutkimuksissa mainitaan että kutakin yhteiskuntaryhmää; aktiivisia, passiivisia ja nukkujia tulisi olla likimäärin yhtä paljon. Tämä on totta,
Kuitenkin ehkä merkittävin ongelma äänestysaktiivisuudessamme on sen vahva eriytyminen; kaikki nukkujat asuvat itäisessä Helsingissä tai kuuluvat tiettyyn ikäryhmään. Sen takia koen äänestysaktiivisuuden ja sen laskevan trendin suureksi ongelmaksi.
Nyt pitää kysyä, millä tavalla tarkoitat että sotilasluokka muodostaisi terveemmän yhteiskunnan?
February 14th, 2007 at 9:06 pm
Ei tuon luulisi olevan kovin suuri ongelma. Kas kun, jos kaikki nukkujat alkaisivat nyt äänestää, mitä se vaikuttaisi? Suurien puolueiden näkemyserot ovat noin 10 astetta. Oikeisto haluaa laskea veroja mutta säilyttää hyvinvointivaltion; vasemmisto haluaa säilyttää hyvinvointivaltion mutta laskea veroja. Sen kolmanneksen täytyisi sitten äänestää esimerkiksi liberaaleja tai rkp:ta, että linjaukset oikeasti muuttuisivat.
Itse asiassa tämä on jo askeleen kauempana tyranniasta kuin demokratia! Muinaiset kreikkalaiset filosofit arvostaisivat. (parhaat hallitsevat -> kunnioitetut hallitsevat -> harvat hallitsevat -> kansa hallitsee -> tyranni hallitsee)
Kai tuo on aika yleinen ajatusleikki, että yhteiskunta voisi olla terveempi ilman yksityisyyttä, yksityisomistusta, naisten ja lasten “omistamista” ja muuta multimediaa. Eri asia on, toimisiko se.
April 4th, 2007 at 1:07 pm
Muuten, niitä joita mahdollisesti kiinnostaa: työ on verkossa.