Realismi iskee
Kandidaatin tutkielmaa mietin viikonloppuna; ensi maanantaina pitäisi esittää tutkimussuunnitelma siitä mitä olen tekemässä. Eli huomenna suuntana yliopisto ja artikkelitietokannoista pitää rakentaa vakuuttava viitekehys siitä miten tietokonesimulaatioita voidaan käyttää ja on käytetty yhteiskuntatieteissä.
Niin, aihe siis muuttui jonkin verran: kunnollisen laadullisen tutkimuksen suorittaminen tuntuu liikaa aikaa vievältä. Ensimmäiset töiden esittelyt ovat noin kuukauden päästä ja haluaisin kuitenkin haastatella pariakymmentä viranomaista. Tutkimuskysymys jääkin siis myöhemmin käsiteltäväksi; tietokonesimulaatioiden hyvä puoli on se että sitä voi kotikoneella tehdä epämääräisiin aikoihin. Aiheeksi olen hahmoitellut pohdintaa eduskuntavaalipiireistä ja erilaisita äänestysmenetelmistä.
Viime eduskuntavaalien aikaan käytiin jonkin verran keskustelua siitä että jaetaanko paikkoja tasapuolisesti vai suosiiko nykyinen laskenta- ja valintajärjestelmä tiettyjä ryhmittymiä. Joitain vaihtoehtoisia menetelmiä ehdotettiin käyttöön. Herääkin kysymys siitä kuinka paljon poliittiset tarkoitusperät ovat vaikuttaneet näihin erilaisiin ehdoituksiin — ja siihen selvyyttä saadaan simuloimalla erilaisia ehdoituksia.
Kuten aiemmin kerroin, ruotsin kurssille olen onnistuneesti ilmoittautunut. Vaikeaahan se on — lukioajoista on jo kohdallani liian kauan aikaa. Onnekseni kaikki kielioppi ei vielä kadonnut mielestäni, vain sanasto puuttuu. Muistelin kurssilla ääneen yläasteella oppimaani runoa:
Detta, samma, genetiivi
possessiiviprononimi
adjektiivi aa
substantiivi lyhyt