Viimeinen periodi

Viimeinen periodi on jo alkanut varsin vauhdikkaasti, enkä ole edes vielä ehtinyt kuvata mitä pienen valtiotieteilijän pitäisi tällä kertaa saavuttaa. Haasteet ovat jälleen kerran kovia, mutta silti saavutettavissa olevia – noin 20 opintopistettä kertyy saldoksi.

Omassa pääaineessani tutustun Euroopan poliittisiin järjestelmiin. Kurssi esittelee samalla myös vertailevaa politiikan tutkimusta, eli kurssin oppimistavoitteena on oikeastikin taito pystyä sanomaan jotain esimerkiksi Britanian, Saksan, Ranskan ja Ruotsin poliittisista instituutioista ja käytänteistä ja pystyä näitä vertailemaan.

Kurssille kuuluu myös muutakin empiiristä havainnointia, kurssikirjallisuudessa käsitellään niin politiikan yleistä kehitystä kuin myös nationalismin kehitystä. Nationalismin kehitys käsitellään seminaarimuotoisesti, eli pyrimme opettamaan toisiamme kirjan merkittävistä kappaleista. Muuten kirjallisuus on itsenäistä lukemista kirjaston lukusalissa.

Tietojenkäsittelyn saralla opiskelen kahta kurssia samaan aikaan: tutustun tietokantojen perusteisiin, eli käytännössä SQL-kielen syntaksointiin, koska kyseessähän on approbatur-tason opinnot. Toisaalta minulla on edessä myös ohjelmoinnin harjoitustyö, jossa koodaan pienen söpön sovelluksen.

Tilastotieteessä jatkan tilastotieteen jatkokurssia, vaikkakin asiasisältö ei minua mitenkään erityisemmin ole tähän mennessä yllättynyt: olemme päässeet peräti t-testaukseen asti. Eli kurssia ei ole ainakaan vauhdilla pilattu, mutta sen sijaan edessä on paljon ikäviä harjoitustehtäviä.

Jottei elämä olisi tylsää, ilmoittaudun myös kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien tietokoneenkäyttökurssille. Harjoittelen Atlas.TI-ohjelmiston käyttämistä yhden opintopisteen verran. Kyseessä on siis laadulliset, eli humanistiset tutkimusmenetelmät – Atlas auttanee aineiston käsittelyssä paremmin kuin kasa paperia, yliviivaustussi ja keltaiset muistilaput.

Leave a Reply