Yhteiskuntatieteet ja argumentaatio
Tänään tuli aika näyttää kyntensä yhteiskuntatieteiden ja argumentaation tentissä. Tilastotieteen luennolta poistuneena kävelin kohti psykologian laitoksen tiloja kurkaten samalla käyttäytymistieteellisen tiedekunnan ruokalaa – liikaa jonoja.
Saavuin ensimmäisten joukossa tenttisaliin ja asettauduin yliriviin. Sali tuli poikkeuksellisen täyteen ja muutama mattimyöhäinen joutuivat oikeasti etsimään niitä paikkoja. (Miksi aina pitää jonkun tulla myöhässä – ei voi olla niin vaikeaa tulla ajoissa.)
Ensimmäinen kysymys käsitteli deduktiivista päättelyä. Oletettiin että päättely oli pätevä ja mietittiin miten johtopäätöksen arvo vaihtelee premissien arvon suhteen. Toisaalta jos tiedettiin myös premissit todeksi, niin tuli erikseen tarkastella tätä sound-tilannetta.
Nopean implikaation totuustaulun piirtämisen jälkeen kirjasin vain havainnot ylös: jos päättely on pätevä ja premissit ovat totta, niin johtopäätös on totta. Jos premissit eivät ole totta, emme voi sanoa mitään johtopäätöksen totuusarvosta. Sitten muutama havainto siitä että sound vaatii sitä, että premissit ovat tosia, jolloin on välttämätöntä että johtopäätös on totta.
Seuraavaksi tuli pohdiskella abduktiota salapoliisipäättelynä. Tehtävän käsittelyn aloitin kuvaamalla sitä mitä abduktiivisella päättelyllä tarkoitetaan.: Jos A olisi voimassa niin B havaittaisiin. Kun B havaittiin niin on olemassa mahdollisuus, että A oli voimassa. Otsikon innoittamana annoin valaisevan esimerkin erästä piippua käyttävää salapoliisia ja hänen tohtoriystäväänsä käyttäen – hovimestari oli murhaaja. Lisäksi nostin muutaman päättelyyb liittyvän riskin esille.
SItten olikin aika valita viimeinen kolmas tehtävä. Päädyin kertomaan kriittisestä ajattelusta ja vaalipuheista. Korostin, että kriittinen ajattelija kysyy aina seuraavat kysymykset:
- Miten?
- MIksi?
Jatkoin aiheen käsittelyä muutan esimerkin valossa ja lopulta pääsen toteamaan: “Valitettavasti harva suomalainen on kriittinen ajattelija.” Olkaa te, rakkaat blogin lukijat näitä kriittisiä ajattelijoita!
Keräsin välineet, palautin paperin ja poistuin. Kolme opintopistettä sain jaksamalla kirjoittaa kolme vastausta tunnissa.