Yhteiskunnallisen aktiivisuuden nousu ja uho
Varoitus: Tämä blogi-postaus sisältää yhteiskunnallista pohdintaa eikä sovellu alle kahdeksantoista vuotiaille.
Valitettavan usein kuulen kommentteja nuorten yhteiskunnallisen aktiivisuuden laskusta. Aihetta on jopa suuremmissa määrin tutkittu ja siihen on panostettu koululaitoksessamme. Tutkija Sakari Suutarinen on analysoinut laajahkoa aineistoa, ja on havainnut, että aktiivisuus on alamaissa (täsmällisemmin).
Kiinnittäisin huomiota taulukkoon 5.1, jossa määritellään yhteiskunnallinen aktiivisuus seuraaviin kolmeen toimintoon
- puolueen jäsenyys
- mielipidekirjoittaminen
- luottamustoiminta
Edelleen tutkija jatkaa vertailua, taulukossa 5.2 hän vertailee Suomea muihin maihin laajemmalla yhteiskunnallisen vaikuttamisen käsittellä. Mutta, tämähän on jo problemaattista. Vaikka tilanne on heikko vertailtuina muihin maihin, niin onko tilanne huono verrattuna 1990-luvun alkuun? Missä ovat aikasarjat tästä tutkimuksesta?
Aikasarjat voidaan toki saada puolueen jäsenmäärästä. Uskon, että puolueiden jäsenmäärän derivaatan olevan negatiivista – mutta tämä on selitettävissä yhteiskunnallisen vaikuttamisen muutoksilla. Puolueet ovat nykyisin out, ja tähän humanistinne voisi väittää perusteeksi vanhanaikaisuutta ja sitä, että ne eivät kosketa nuorison elämää ollenkaan. Vai onko mikään puolue ottanut muista puolueista eroavaa kantaa nuorisoa (tai yleisesti mitä tahansa) koskevissa kysymyksissä? Voisin pertäi väittää, että konsensushakuisuus on johtanut pullamössöpuolueisiin, joilla ei ole selkärankaa.
Mutta onko yhteiskunnallinen aktiivisuus todella kriisissä – vai onko vaikutustavat vain muuttuneet radikaalisti. Ilokseni huomasin, että mielenosoituksissa on tehty uusi ennätys (HS). Tämä kertoo joko siitä, että yleinen aktiivisuus on lisääntynyt tai aktiivisin osa on todella aktiivinen. “Kumpikin ovat positiivisiä merkkejä” toteaa humanoidimme mielessään.
October 8th, 2006 at 2:38 pm
Pyydän arvoisilta blogin lukijoilta aktiivista kannanotto esittämääni teoriaan. Onko kaikki toiveuntani vai onko sisälläsi pieni kapinallinen, joka vain odottaa mahdollisuutta moittia koko yhteiskunnallinen järjestelmä?