Ensimmäinen luento

Tänään se koitti, ensimmäinen kertani yhteiskuntatieteilijänä. Epämääräinen joukko – myös sivuaineopiskelijoita – kokoontui Metsätalon (Unioninkatu 40) luentosaliin yksi 14.15 molemmin puolin. Mehän noudatamme toki akateemista varttia, mutta muutama myöhästynyt opiskelija selvästi oli ymmärtänyt tämän ominaisuuden väärin.

Politiikan tutkimuksen professori alusti ekaksi höpisemällä yleisiä asioita; kurssin aikataulu ja tenttisysteemi oli syytä käydä läpi. Muutaman ensimmäisen PowerPointin sliden jälkeen pääsimme varsinaiseen asiaan. Ryhdyimme määrittelemään mitä politiikka on. Luonnontieteilijät, matemaatikot eritoten, olisivat varmasti pyörittäneet silmiään, koska yhteiskuntatieteissä ei täsmällisiä määritelmiä ole.

Meille esiteltiin kolme määrittely-yritystä politiikasta – jokainen toi esille jonkin merkittävän näkökohdan, mutta kaikki oli vailinaisia. Esimerkiksi kävisi vaikka tunnilla käytetty banaanin ostaminen: onko politiikkaa jos valitsen reilun kaupan banaaneja normaalien sijasta? Tarkemman vastauksen määrittely jätetään lukijalle harjoitustehtäväksi – kuten liian hankalilla tehtävillä on tapana.

Kun politiikan ongelmista päästiin eroon, pureuduimme pohtimaan valtiota – mikä on valtio? Tällä kertaa tarjottiin useimpien humanistien hyväksymää Weberin määritelmää pääasialliseksi tieksi voittoon. Höpisimme toki myös valtioiden jaottelusta.

Lopetimme akateemisen vartin hengessä lopetimme varten ennen 16. Eli tehokasta opiskeluaikaa oli peräti puolitoista tuntia.

Leave a Reply