Opiskelijademokratiaa
Tänään oli päivä mitä kaikki opiskelijat ovat innolla odottaneet: aika äänestää edustajistonvaaleissa. Mutta, jos se on niin merkittävää, hienoa ja ihanaa – miksi alle puolet yleensä äänestää? Ehkä valotan aihetta kertomalla miksi minä äänestin: ilmaisen kahvin ja pullan ansiosta.
November 6th, 2007 at 7:06 pm
Kai sentään äänestit oikein?
November 6th, 2007 at 8:02 pm
Inne i Tammerfors pystyi äänestämään netin yli, jolloin kynnys oli minimaalinen. Kahvia ei tosin saanut, eikä pullaa.
November 6th, 2007 at 8:16 pm
Äänestinpä minäkin. Ajattelin jälleen olla erilainen, ja jättää nauttimatta ilmaista pullakahvia. Ihan vain siksi että yhteisen hyvän puolesta asioiden tekemisestä lahjomisesta on säälittävää.
November 6th, 2007 at 10:51 pm
Arvon kommentaattorit,
Kysymys siitä mitä on oikea äänestys on tietenkin kiintoisaa; etteikö tyhjä äänestyslippu olisi yhtä arvokas kuin numeroitu sellainen – tai sellainen jossa arvon ylioppilastoveri on esittänyt hengentuotettaan paperille piirretyn joulupukin muodossa?
Lahjonta on irstasta ja mielestäni osoittaa, kuinka epätoivoinen HYY on tällä hetkellä saamaan meidät äänestysluukulle. Ja miksen hyväksikäyttäisi HYYn epätoivoa? Oikeastaan minua ei niin kiinnosta politiikka, humanoidi kun olen.
Internet äänestysmediana on kiintoisa, mutta kuinka ollaan pidetty huolta siitä ettei vahingossa tallenneta myös sitä kuka äänesti mitäkin? Muistaisin, että meillä Helsingissä mietittiin tietokonepohjaista äänestystä säästökeinona…
November 7th, 2007 at 9:26 pm
>Oikeastaan minua ei niin kiinnosta politiikka, humanoidi kun olen.
Ja silti opiskelet politiikan tutkimusta? Tarkoitat varmaan politiikkaa Jan-Mangus Janssonin teoretisoimassa suppeassa määritelmässä?
November 7th, 2007 at 11:48 pm
Arvon minä,
En ole vieläkään ymmärtänyt mikä suhde pitäisi olla (suppean määritelmän mukaisella) poliittisella kiinostuneisuudella ja sillä että on opiskelemassa politiikan tutkimusta. Ehkä olen vain tyhmä, mutta argumentoin varsin voimakkaasti ettei minun välttämättä tarvitse olla kiinnostunut poliittisesta elämästä jos esimerkiksi haluan keskittyä demokratiateorioiden pohdiskeluun ja eristäytyä omaan tutkijankammiooni.
November 8th, 2007 at 8:40 am
Ei tietenkään tarvitse. Circus Arcadian lieveilmiöiden tarkastelu on varsin suppea alue politiikan kauniissa ja laajassa kentässä.
November 10th, 2007 at 2:35 pm
Osaako kukaan sanoa, voiko sähköisessä äänestyksessä jättää tyhjän äänestyslipun tai äänestää kirkkovenettä tai vast.? Muutenhan tässä on selkeä demokratiavaje…
November 10th, 2007 at 6:34 pm
Ei Suomessa ole sähköistä äänestystä.
November 13th, 2007 at 6:03 pm
Iloisena seuraan massiiviseksi kasvanutta keskustelua aiheesta. minä, olet oikeassa ettei sähköisiä äänestyksiä suuremmaksi osaksi käytetä, mutta niistä on olemassa lainsäädäntö, joka kuvaa äänestysprosessin seuraavasti (§ 83b, oma korostus):
Eli vastauksena sunkan pohdintaan, sähköisissä vaaleissa on otettu huomioon myös tyhjä – vaikkei sitä taiteellisuutta voikkaan harrastaa. Toki tämä vain lain määrittelemissä vaaleissa: eduskunta-, presedentti-, kunnallis- ja Euroopan parlementin vaaleissa. Mitenkäs oli Tivi Tampereella?
Laki on vuodelta 2006 ja mielestäni henki on enemmän sellainen että äänestys tehdään vaalikopissa eikä kotikoneella (jolloin vaalisalaisuuden turvaaminen on kyseenalasita) – mutta ottaen huomioon että vaihtoehto on huomioitu myös tässä lakitekstissä uskoisin että mahdollisen sähköisen äänestyksen laajentuessa muuhun käyttöön tämä vaihtoehto säilyy siellä.
November 13th, 2007 at 7:15 pm
Kiitos Matille tästä loistavasta vastauksesta!
Nimimerkille minä suosittelisin ainakin aikaisempien kommenttien lukemista, ennen kuin heittäytyy kovin tylyksi, vieläpä tässä tapauksessa virheellisin perustein 😉