Unto Hämäläinen

Minulla oli eilen harvinainen mahdollisuus tavata Unto Hämäläinen, politiikan toimittaja ja blogaaja Helsingin Sanomien kuukausiliitteestä. Hänet saatiin puhumaan Valtio-opin opiskelijoiden r.y. järjestämään torstaikabinettiin.

Oikeastaan, aihekin oli varsin mielenkiintoinen, tai oikeastaan Unto sen mielenkiintoiseksi muotoili. Yksi pääkysymys ehkä olisi ollut: “Miten Web 2.0 vaikuttaa poliittiseen elämään?” Pääväite oli, että median aikaisempi rooli suodattimena poliitikkojen ja kansan välissä on vähitellen murtumassa tiedonvälityksen avautuessa yhä laajemmin. Täsä esimerkkeinä voidaan pitää

  • poliitikkojen ylläpitämät blogit
  • kansalaiskeskustelun siirtyminen esimerkiksi kunnan verkkopalstalle
  • mahdollisuus kansalaisadressien muodostamiseen verkossa

Tämä on juurikin sitä mistä Web 2.0:ssa on minulle kyse; teknologiat ovat epäolennaisia mutta ihmisten välisen kommunikaation parantaminen on merkittävää. Toki Web 2.0:lan merkitys on vähintäänkin epämääräinen; toisille se on CSS; AJAX ja XML, toiset tahtoo taas korostaa isoja fontteja ja söpöjä ikoneita, mutta minulle yhteiskuntatieteilijänä se on mahdollisuus sosiaalisuuteen verkossa – erästä suomalaisperäsitä yritystä lainaten “Connecting People“.

Oikeastaan, Unto käsitteli aihetta paljolti oman bloginsa kautta. Hänen bloginsa ovat muodostaneet tietyn yhteisön joka lukee ja aktiivisesti osallistui siinä käytävään keskusteluun. Samoin tietyt ehdokkaat ainakin onnistuivat Unton mukaan verkkoteknologioiden hyödyntämisessä.

Voidaanko peräti puhua viestinnän vallankumouksesta piakkoin? Vai pitäisikö siitä puhua jo? Vai – kuoleeko internet kuten TKK:n professori uskoo? Nyt ainakin viestinnän tutkijoiden pitää olla hereillä, mutta myös politiikan tutkijoiden pitäisi ehkä havainnoida muutoksia yhteisössämme ja muodostaa teoriotansa enemmän (mietteitä tenttikirjasta jota luen).

Toki, puhuimme myös äänestysaktiivisuudesta ja sen nostattamisesta. Mutta, siellä ei noussut esille mitään uutta. Politiikan tutkijat aina vain kummastelevat äänestystilastoja, mutta mitöön konkreettista niiden muuttamiseksi ei koskaan saada aikaan.

Leave a Reply