Pendelöintiä
Pieni humanistinne on tehnyt suuren virheen ja päätynyt hämärällä tavalla osaksi valtio-opin opiskelijoiden ainejärjestötoimintaa. Virallisesti setä Matti suostuteltiin sinne auttamaan sähköisen tiedonvälityksen kanssa – mutta sedästä taitaakin tulla sihteeri. No, ei suomalainen voita aina.
Mutta miksi ihmeessä päädyin tälläiseen sosiaaliseen toimintaan? En tiedä, mutta jo nyt näen kuinka ongelmat kasautuvat. Mennäkkö luennolle vaiko olla mukana järjestämässä jotain? Oma arvoni olisi toki luennot ennen huvia, mutta sosiaalinen paine voi vaatia muuta.
Mutta on tälläisessä vastuullisessa virassa vahvuuksiakin: voi ehkä, mahdollisesti, jopa pystyä vaikuttamaan asioihin. Sosiaalinen paine nimittäin vaikuttaa myös muussa opiskelijaelämässä, kuten YTHS uusin tutkimus kertoo. (Muuten, vinkiksi: vaikeassa tilanteessa voi aina vedota uusimpiin tutkimuksiin!) Mielestäni tutkimuksen kuvaama aihe on vakava, ja siihen tulisi suhtautua aivan aikuisten-tosissaan myös opiskelijajärjestöissä.
Mutta, en ole vielä viitannut mitenkään otsikkoon. On tietysti mahdollista, että otsikko olisi vain julmaa hämäystä tai epäselvä vertauskuva. Mutta eih, katsokaamme pendelöinnin määritelmää:
Pendelöinti (ruots. sanasta pendla = liikkua edestakaisin, heilua) tarkoittaa nykykielessä asuinpaikkakunnan ja työssäkäyntipaikkakunnan välistä työmatkaliikennettä. Lähde: Wikipedia
Tavallaan voisi sanoa, että heilun nyt vapaa-ajan ja työn välisellä rajalla tiukasti. Mutta, tämä olisi jo aivan liian viisasta tälläiseltä viattomalta humanoidilta. Termi liittyy oikeasti joukkoliikenteeseen: tänään Matti pendelöi tiukalla aikataululla valtio-opin opiskelijoiden hallituksen kokouksesta tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Ehdin nippa-nappa luennolle, koska osasin jättää kokouksen kesken. Tulevaisuudessa kokouksesta ei ehkä voikaan juosta pois, jolloin yhteentörmäys arvojen ja reaalisen maailman välillä on selviö.