Yliopisto – suurin este opiskelulle?

Yritin suunnitella käyväni tänään alkaneessa periodissa kurssin tilastotieteen laitokselta saadakseni loppuun sivuaineeni. Kurssin aihe olisi ollut “Lineaariset mallit” ja sen laajuus kuusi opintopistettä.

Kuitenkin töyssistä on opiskelijan elämä: tunnetusti kaikki kurssit keskittyvät tiistaista torstaihin kello 10-14 – niin myös osa tästä kurssista. Oikeastaan ei luennot vaan harjoitusryhmät ja harjoitustehtävien läpikäynti.

Ymmärrän toki, että harjoitukset ovat merkittävä osa matematiikan opiskelua, mutta minkäs voit kun yksi periodin muista neljästä läsnäolopakollisesta kurssista (jep, minulla on vain neljä kurssia) osuu juuri läpikäynnin päälle? Toki ymmärärn, että jokainen opettaja haluaisi että hänen kurssinsa olisi se mikä priorisoituisi eniten: mutta laaja-alainen, poikkilaitoksinen T-osaamisen kerryttäminen ei tätä mahdollista.

Aina välillä voi opettajan kanssa neuvotella siitä miten aikatauluja voisi nivottaa yhteen – esimerkiksi harjoitusryhmien vaihtaminen kesken periodivaihdoksen tai jopa harjoitustehtävien palauttaminen ilman ryhmää. Niillä kursseilla joissa ei ole eritysluentoja, voi jopa jättää luentoja käymättä. Mutta sain tähän mennessä loukkaavimman vastauksen eräältä opettajalta:

Jos aikataulusi ovat noin kireät, suosittelen että jätät kurssin tällä kertaa kokonaan väliin ja valitset jotain muuta tilalle.

Hetkinen, tuohan hidastuttaisi opintokokonaisuuden valmistumista kokonaisen vuoden – pahimmassa tapauksessa tämä näkyisi muiden opintojeni hidastumisena yhden pullonkaulan takia. Tai sitten pitäisi valita jotain mikä ei ehkä sovi opintolinjaani yhtä hyvin kuin lineaariset mallit.

Kuinka hyvin yliopisto ymmärtää sitä minkälainen opiskelijan todellisuus on? Riippuu luennoitsijasta; osa ymmärtää että opiskelu on tasapainoilua useiden vaateiden suhteen – mutta osa taas ei.

2 Responses to “Yliopisto – suurin este opiskelulle?”

  1. js Says:

    jaa no sulle sentään vastasivat. Mähän utelin tilastotieteen opinto-ohjaajalta otantamenetelmien suorittamisesta yleistentissä, mutta vastausta ei koskaan kuulunut

  2. matnel Says:

    Mailasin suoraan opettajalle, ne vastaavat mielummin näihin kysymyksiin.

    Kysymykseesi vastaus: matematiikan (ja tilastotieteen) laitoksen yleistenttilista mainitsee otanta-kurssin seuraavan tentin olevan 18.12. Onnea tenttilukuihin 🙂

Leave a Reply